ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ :

Σκοπός του Συλλόγου

Η φωτογραφία μου
Παράδοση είναι ...τo μελωδικό νανούρισμα της μάνας, οι θρύλοι του παππού ,τα κάλαντα, τα χελιδονίσματα, οι μαντινάδες,τα έθιμα ,οι χοροί και οι σκοποί που μας συντρόφευαν σε κάθε χαρά ,οι ενδυμασίες ,τα κεντήματα ,τα δίστιχα, τα παιχνίδια και όσα άλλα είναι μέρος της ζωής του τόπου μας. Κρατήστε περήφανα στις καρδιές σας ,αλώβητο αυτό το θησαυρό και παραδώστε τον στις επόμενες γενιές! Έτσι θα ακούμε τους παλμούς του τόπου μας ολοζώντανα και δεν θα σβήσει τίποτε στη χοάνη της παγκοσμιοποίησης! Η επίσημη ίδρυση του συλλόγου μας ως ανεξάρτητο σωματείο έγινε το 1998 με κύριο σκοπό και στόχο τη διατήρηση και τη διάδοση των χορών, των τραγουδιών και των παραδόσεων της Κέρκυρας και της υπόλοιπης Ελλάδας, καθώς επίσης και την προσέγγιση της νεολαίας απομακρύνοντάς την από τους κινδύνους της εποχής μας.

Η Συνταγή της Ημέρας!



Μελομακάρονα της γιαγιάς
Συνταγή για περίπου 40 Μελομακάρονα
Υλικά:
9 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (self raising)

3 φλιτζάνια σπορέλαιο

1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

1/2 φλιτζάνι κονιάκ

1 φλιτζάνι ζάχαρη

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα

1 κουταλιά της σούπας κανελογαρύφαλο ανάμεικτο, σκόνη

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1 φλιτζάνι καρύδια, τριμμένα



Για το σιρόπι:

2 φλιτζάνια μέλι

3 φλιτζάνι ζάχαρη

3 φλιτζάνια νερό

1 ξυλάκι κανέλας

4-5 ξυλάκια γαρύφαλλου

1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού



Προετοιμασία:

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190°C.



Για να ετοιμάσουμε την ζύμη για τα μελομακάρονα μας. Κτυπάμε με μίξερ σε ένα μεγάλο μπολ τα υγρά (σπορέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού, το μπράντυ), με τη ζάχαρη, και το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι να ενωθούν.



Σε ένα άλλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, και τη σόδα.



Ανακατεύουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με το υγρά μέχρι να σχηματιστεί μία υγρή αλλά σφικτή ζύμη που δεν θα κολλάει.



Πλάθουμε τα μελομακάρονα μας σε μικρά αυγοειδή σχήματα και αραδιάζουμε σε ταψιά. Αφήνουμε λίγο χώρο μεταξύ των μελομακάρονων αφού θα φουσκώσουν. Με ένα πιρούνι χαράσσουμε τα μελομακάρονα για να πάρουν το γνωστό τους σχήμα.



Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.



Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια με την κανέλα και αφήνουμε στην άκρη.



Για να ετοιμάσουμε το σιρόπι: Όσο ψήνουμε τα μελομακάρονα μας, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, το μέλι, τη ζάχαρη, το νερό, το ξυλάκι κανέλας, και τα γαρύφαλλα. Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρει μία βράση κατεβάζουμε την θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα ωραίο διάφανο σιρόπι. Αφαιρούμε την κανέλα, τα γαρύφαλλα, και ανακατέψτε στο σιρόπι το χυμό λεμονιού.



Βγάζοντας τα μελομακάρονα από το φούρνο και όσο είναι ακόμη πολύ ζεστά, τα βυθίζουμε στο σιρόπι και αφήνουμε να απορροφήσουν σιρόπι και από τις δύο πλευρές. Προσέξτε να μην τα αφήσετε πολλή ώρα μέσα στο σιρόπι διότι θα λασπώσουν.



Χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα, βγάζουμε τα μελομακάρονα από το σιρόπι και αραδιάζουμε σε καθαρή πιατέλα. Πασπαλίζουμε τα μελομακαρονα μας με τα καρύδια και τα αρωματικά.



Σερβίρετε τα μελομακάρονα σας κατά την διάρκεια των γιορτών. Καλές Γιορτές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

τα σχόλιά σας