ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ :

Σκοπός του Συλλόγου

Η φωτογραφία μου
Παράδοση είναι ...τo μελωδικό νανούρισμα της μάνας, οι θρύλοι του παππού ,τα κάλαντα, τα χελιδονίσματα, οι μαντινάδες,τα έθιμα ,οι χοροί και οι σκοποί που μας συντρόφευαν σε κάθε χαρά ,οι ενδυμασίες ,τα κεντήματα ,τα δίστιχα, τα παιχνίδια και όσα άλλα είναι μέρος της ζωής του τόπου μας. Κρατήστε περήφανα στις καρδιές σας ,αλώβητο αυτό το θησαυρό και παραδώστε τον στις επόμενες γενιές! Έτσι θα ακούμε τους παλμούς του τόπου μας ολοζώντανα και δεν θα σβήσει τίποτε στη χοάνη της παγκοσμιοποίησης! Η επίσημη ίδρυση του συλλόγου μας ως ανεξάρτητο σωματείο έγινε το 1998 με κύριο σκοπό και στόχο τη διατήρηση και τη διάδοση των χορών, των τραγουδιών και των παραδόσεων της Κέρκυρας και της υπόλοιπης Ελλάδας, καθώς επίσης και την προσέγγιση της νεολαίας απομακρύνοντάς την από τους κινδύνους της εποχής μας.

Παράξενα πασχαλινά έθιμα από όλον τον κόσμο

10 παραδόσεις που θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό!

Το Πάσχα είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές του χριστιανισμού. Ιδιαίτερα στη χώρα μας, η συγκεκριμένη γιορτή τιμάται ιδιαίτερα. Πώς όμως γιορτάζει την Ανάσταση του Θεανθρώπου ο υπόλοιπος κόσμος; Παρακάτω ακολουθούν 10 πασχαλινά έθιμα, που όμως είναι τόσο περίεργα, που θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό.
Τσεχία-Ουγγαρία-Σλοβακία
Οι άντρες εκεί χτυπούν τις γυναίκες με ένα χειροποίητο καμουτσίκι τη Μεγάλη Δευτέρα. Το όργανο είναι φτιαγμένο από ιτιά και το χτύπημα είναι συμβολικό, καθώς σύμφωνα με την παράδοση, βοηθά τις γυναίκες να διατηρήσουν την ομορφιά και την υγεία τους τον επόμενο χρόνο, ενώ οι γυναίκες σε απάντηση πετούν κουβάδες με κρύο νερό στους άντρες.
Φινλανδία
Τα παιδιά ντύνονται ζητιάνοι και γυρίζουν στους δρόμους κρατώντας σκουπόξυλα και έχοντας καπνισμένα πρόσωπα, ενώ σε περιοχές στα δυτικά της χώρας ανάβουν μεγάλες φωτιές την Κυριακή του Πάσχα, προκειμένου να ξορκιστούν οι μάγισσες που πετάνε τριγύρω από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα.
Verges, Ισπανία
Τη Μεγάλη Πέμπτη πραγματοποιείται ο «χορός του Θανάτου», με μια παρέλαση στους δρόμους της πόλης, όπου οι συμμετέχοντες είναι ντυμένοι σκελετοί και κουβαλούν κουτιά με στάχτες. Ο χορός αρχίζει τα μεσάνυχτα και διαρκεί 3 ώρες.
Πολωνία
Σε αυτήν τη χώρα οι άντρες απαγορεύεται να πάρουν μέρος στην προετοιμασία του πασχαλινού ψωμιού, γιατί το μουστάκι τους θα γίνει γκρι και το ζυμάρι δεν θα φουσκώσει.
Haux, Γαλλία
Μια τεράστια ομελέτα, με περισσότερα από 4.500 αυγά, μαγειρεύεται κάθε χρόνο σε αυτήν την πόλη, με σκοπό να ταΐσει πάνω από 1.000 ανθρώπους. Η προετοιμασία της γίνεται στην κεντρική πλατεία, την ώρα του μεσημεριανού.
Ελβετία
Οι πηγές της χώρας την περίοδο του Πάσχα μετατρέπονται σε κρήνες, διακοσμημένες με χαρτί, λουλούδια και πασχαλινά αυγά, ενώ η παράδοση αυτή τιμά το νερό και τη σημασία του, για τις ξηρές περιοχές των Άλπεων.
Γερμανία
Ένα από τα έθιμα εκεί είναι να ανάβουν φωτιές από τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, οι οποίες μάλιστα θεωρούνται σύμβολα νίκης των ηλιόλουστων ημερών της άνοιξης, εναντίον του παγωμένου χειμώνα.
Αυστραλία
Αντί για το καθιερωμένο πασχαλινό λαγουδάκι, που προέρχεται από την Αμερική, οι Αυστραλοί έχουν το δικό τους ζώο γι' αυτήν την γιορτή, το μαρσιποφόρο bilby, κι αυτό γιατί οι λαγοί έχουν υπάρξει αίτια καταστροφής σε σοδειές, αλλά και στη βλάστηση της εν λόγω ηπείρου.
Φεστιβάλ Hocktide (Hungerford), Μεγάλη Βρετανία
Η αστυνομία συγκεντρώνει όλους τους άντρες στο δημαρχείο, όπου εκεί επιλέγονται δύο τυχεροί, οι οποίοι παρελαύνουν στους δρόμους της πόλης και μοιράζουν πορτοκάλια στις γυναίκες, με αντάλλαγμα ένα φιλί. Βέβαια, τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται οι άντρες είναι αδιευκρίνιστα.
Αίγυπτος
Μια παμπάλαιη παράδοση, οι ρίζες της οποίας βρίσκονται στο 2.700 π.Χ., θέλει τους πιστούς τη Μεγάλη Δευτέρα να τρώνε ψάρι που πιο πριν ήταν θαμμένο στο χώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

τα σχόλιά σας