ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ :

Σκοπός του Συλλόγου

Η φωτογραφία μου
Παράδοση είναι ...τo μελωδικό νανούρισμα της μάνας, οι θρύλοι του παππού ,τα κάλαντα, τα χελιδονίσματα, οι μαντινάδες,τα έθιμα ,οι χοροί και οι σκοποί που μας συντρόφευαν σε κάθε χαρά ,οι ενδυμασίες ,τα κεντήματα ,τα δίστιχα, τα παιχνίδια και όσα άλλα είναι μέρος της ζωής του τόπου μας. Κρατήστε περήφανα στις καρδιές σας ,αλώβητο αυτό το θησαυρό και παραδώστε τον στις επόμενες γενιές! Έτσι θα ακούμε τους παλμούς του τόπου μας ολοζώντανα και δεν θα σβήσει τίποτε στη χοάνη της παγκοσμιοποίησης! Η επίσημη ίδρυση του συλλόγου μας ως ανεξάρτητο σωματείο έγινε το 1998 με κύριο σκοπό και στόχο τη διατήρηση και τη διάδοση των χορών, των τραγουδιών και των παραδόσεων της Κέρκυρας και της υπόλοιπης Ελλάδας, καθώς επίσης και την προσέγγιση της νεολαίας απομακρύνοντάς την από τους κινδύνους της εποχής μας.

Η ιστορία του Αγνώστου Στρατιώτη


Κατά τη διάρκεια των πολυάριθμων πολεμικών συγκρούσεων ανά την υφήλιο, στρατιώτες όλων των εθνών έπεσαν υπέρ πατρίδος, χωρίς να γνωρίζουμε τον χώρο ταφής τους. Στήνεται γι’αυτό το λόγο προς τιμήν τους το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Από τους αρχαίους χρόνους κατασκευάζονταν μνημεία ή κενοτάφια για τους πολεμιστές που δεν είχαν ταφεί επειδή πίστευαν ότι θα βασανίζονταν οι ψυχές τους.Το πρώτο μνημείο που κατασκευάστηκε διεθνώς βρίσκεται στο Παρίσι, στην Αψίδα του Θριάμβου, όπου θάφτηκαν εκεί τα κόκκαλα ενός άγνωστου Γάλλου στρατιώτη και τοποθετήθηκαν πάνω στον τάφο του δύο λυχνίες που καίνε συνεχώς.

Το πρώτο μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη ιδρύθηκε για τους Αγωνιστές του 1821 στην Ερμούπολη της Σύρου, εν έτη 1889, σύμφωνα με σχέδιο του Γ.Βιτάλη.

Στην πατρίδα μας μνημείο του Άγνωστου Έλληνα Στρατιώτη βρίσκεται από τις 25 Μάρτη 1932, στην Αθήνα, στην Πλατεία Συντάγματος. Το χώρο διαρρύθμισαν ο αρχιτέκτονας Μανώλης Λαζαρίδης και ο γλύπτης Κώστας Δημητριάδης. Η μαρμάρινη πλάκα με την ανάγλυφη παράσταση αρχαίου Έλληνα νεκρού πολεμιστή, είναι έργο του γλύπτη Φωκίωνα Ρωκ. Στη μία πλευρά της παράστασης είναι χαραγμένη η φράση "Μία κλίνη κενή φέρεται εστρωμένη των αφανών" και στην άλλη η φράση "Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος", που είναι φράσεις του Θουκυδίδη από τον "Επιτάφιο του Περικλή"

Αριστερά και δεξιά του νεκρού πολεμιστή είναι χαραγμένοι τόποι που έγιναν μάχες και πήραν μέρος Έλληνες (Πίνδος, Κορυτσά, Καλαμάς, Τρεμπεσίνα, Χειμάρα, Αργυρόκαστρο, Καλπάκι, Κλεισούρα, Πρεμετή, Πόγραδετς, Ρούπελ, Κρήτη, Ελ Αλαμέϊν, Ρίμινι, Ρουβικών, Δωδεκάνησα, Κορέα, Κύπρος).

Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής στην Αθήνα, ανήμερα της Παλιγγενεσίας της Επαναστάσεως 25η Μαρτίου του 1943, η οργάνωση Χ του Γεωργίου Γρίβα-Διγενή ετοιμάζει ένα φιλόδοξο σχέδιο, την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου στρατιώτη κυριολεκτικά κάτω από την μύτη του κατακτητή. Το σχέδιο προέβλεπε αιφνιδιαστική προσέλευση πολλών «χιτών» από διαφορετικές κατευθύνσεις για να πλαισιώσουν τον καταθέτοντα μονόχειρα (ανάπηρο του ελληνο-ιταλικού πολέμου) Χρήστο Ευθυμάκη.


Πράγματι την συμφωνημένη στιγμή προσήλθε αιφνιδιαστικά στον Άγνωστο στρατιώτη ο νέος άνδρας κρατώντας το στεφάνι με τα διακριτικά της «Χ» ενώ εκατοντάδες μέλη της οργάνωσης έψαλλαν σε στάση προσοχής τον εθνικό ύμνο με δάκρυα στα μάτια. Η βίαιη επέμβαση των αρχών θα ήταν καίρια για την σύλληψη πολλών μελών της οργάνωσης αν τα μέλη της ελληνικής χωροφυλακής δεν τους φυγάδευαν.

Το μνημείο φυλάσσεται από τους Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς τιμώντας έτσι τους πεσόντες του Ελληνικού Γένους.

http://mathainoumeellinikiistoria.blogspot.com

ΛΕΓΕΩΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

τα σχόλιά σας