ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ :

Σκοπός του Συλλόγου

Η φωτογραφία μου
Παράδοση είναι ...τo μελωδικό νανούρισμα της μάνας, οι θρύλοι του παππού ,τα κάλαντα, τα χελιδονίσματα, οι μαντινάδες,τα έθιμα ,οι χοροί και οι σκοποί που μας συντρόφευαν σε κάθε χαρά ,οι ενδυμασίες ,τα κεντήματα ,τα δίστιχα, τα παιχνίδια και όσα άλλα είναι μέρος της ζωής του τόπου μας. Κρατήστε περήφανα στις καρδιές σας ,αλώβητο αυτό το θησαυρό και παραδώστε τον στις επόμενες γενιές! Έτσι θα ακούμε τους παλμούς του τόπου μας ολοζώντανα και δεν θα σβήσει τίποτε στη χοάνη της παγκοσμιοποίησης! Η επίσημη ίδρυση του συλλόγου μας ως ανεξάρτητο σωματείο έγινε το 1998 με κύριο σκοπό και στόχο τη διατήρηση και τη διάδοση των χορών, των τραγουδιών και των παραδόσεων της Κέρκυρας και της υπόλοιπης Ελλάδας, καθώς επίσης και την προσέγγιση της νεολαίας απομακρύνοντάς την από τους κινδύνους της εποχής μας.

Μην το πεις πουθενά είναι μυστικό



Γιατί ενδιαφερόμαστε τόσο για τους γύρω μας; Γιατί το κουτσομπολιό (ή ...κοινωνική κριτική, όπως το αποκαλούν κάποιοι) μας δίνει ευχαρίστηση;
Οι ψυχολόγοι απαντούν πως αυτή η ανάγκη έχει τις ρίζες της στις πρωτόγονες κοινωνίες, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να επικοινωνούν χρησιμοποιώντας το λόγο και να.......σχηματίζουν μεγαλύτερες ομάδες. Η συνομιλία μεταξύ των ανθρώπων τόνωνε το αίσθημα πως ανήκουν κάπου και πως είναι αποδεκτοί από τα άλλα άτομα της ομάδας τους.

Άρχισαν να ανακαλύπτουν πως με μερικά άτομα ταίριαζαν περισσότερο και μοιράζονταν γενικές και προσωπικές πληροφορίες. Επειδή το κουτσομπολιό είναι μια διεργασία που δεν απαιτεί προσπάθεια ή σκέψη και ταυτόχρονα απομακρύνει το μυαλό μας από τα δικά μας προβλήματα, αποτελεί μια διέξοδο από την καθημερινότητα και ταυτόχρονα συσφίγγει το δεσμό μας με το άτομο που συζητάμε.

Με αυτόν τον τρόπο τονίζουμε πως για μας είναι αρκετά σημαντικό πρόσωπο ώστε να μοιραστούμε μαζί του εμπιστευτικές πληροφορίες.

Στη σύγχρονη εποχή, στις μικρές κοινωνίες το κουτσομπολιό αποτελεί μια συνηθισμένη δραστηριότητα,. Στις μεγαλύτερες πόλεις όμως, η αποξένωση του ατόμου και η ανταγωνιστικότητα μπορούν να οδηγήσουν το απλό κουτσομπολιό σε φαρμακερά σχόλια και τη διασπορά επικίνδυνων για το θύμα φημών.

'Όλοι μας έχουμε βρεθεί με κάποιο φίλο ή φίλη και έχουμε ανταλλάξει ιστορίες για κάποιο κοινό γνωστό. Αλλά και όλοι μας έχουμε νιώσει οργή και αμηχανία μόλις μάθαμε ότι κάποιος διασπείρει άσχημες φήμες για εμάς.

Είναι γεγονός πως πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν συστηματικά το κουτσομπολιό για ιδιοτελείς σκοπούς. Θέλουν να είναι το κέντρο του ενδιαφέροντος και όταν δεν έχουν κάτι να διηγηθούν κατασκευάζουν ιστορίες σε βάρος κάποιου που δεν μπορούν να θίξουν με άλλο τρόπο, ώστε να φανούν ανώτεροι και καλύτεροι χαρακτήρες στα μάτια των άλλων. Όταν αυτό γίνεται συστηματικά, έχει αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που περιμένουν. Αντί οι φίλοι τους να τους περιβάλλουν με αγάπη και θαυμασμό, αρχίζουν να απομακρύνονται, φοβούμενοι πως και οι ίδιοι θα δεχτούν τα φαρμακερά βέλη του κουτσομπόλη.

Μια σύγχρονη μορφή κουτσομπολιού που ξεφεύγει από τα όρια του κοινωνικού μας περίγυρου, είναι η περιέργεια για ότι αφορά στη ζωή διάσημων προσωπικοτήτων, κυρίως από το χώρο του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και της μουσικής. Αυτή την τάση έρχεται να την ενισχύσουν οι πολλές τηλεοπτικές εκπομπές με αναφορές και σχόλια καθώς και ο Τύπος με περιοδικά που ασχολούνται αποκλειστικά με τις διάφορες γνωστές προσωπικότητες.

Γιατί, όμως, ασχολούμαστε με ανθρώπους που ούτε γνωρίζουμε, ούτε πρόκειται να συναντήσουμε;

Οι ψυχολόγοι απαντούν πως αυτό συμβαίνει επειδή θεωρούμε πως οι δικές μας ζωές δεν είναι αρκετά ενδιαφέρουσες ούτε συναρπαστικές και έτσι παρακολουθούμε με περιέργεια και ζήλια τις ζωές ανθρώπων που τα έχουν καταφέρει καλύτερα. Πολλοί μιμούνται το χτένισμα, το ντύσιμο και τους τρόπους τους. Όταν λοιπόν γίνουν γνωστά δυσάρεστα γεγονότα της προσωπικής τους ζωής, τότε βρίσκουμε δικαίωση και νιώθουμε πως τελικά είμαστε πιο ευτυχισμένοι ή πιο ηθικοί από τα ινδάλματά μας.

Το κουτσομπολιό είναι αρσενικό ή θηλυκό;

Οι γυναίκες είχαν πάντα το "στίγμα" της κουτσομπόλας. Είναι όμως έτσι;

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν το αντίθετο: οι άντρες κουτσομπολεύουν το ίδιο, για διαφορετικά όμως θέματα, όπως ποιος έχει περισσότερες επιτυχίες στη δουλειά του και στο αντίθετο φύλο και τι μέσα χρησιμοποίησε προκειμένου να αναρριχηθεί επαγγελματικά.

Υδρόγειος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

τα σχόλιά σας