ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ :

Σκοπός του Συλλόγου

Η φωτογραφία μου
Παράδοση είναι ...τo μελωδικό νανούρισμα της μάνας, οι θρύλοι του παππού ,τα κάλαντα, τα χελιδονίσματα, οι μαντινάδες,τα έθιμα ,οι χοροί και οι σκοποί που μας συντρόφευαν σε κάθε χαρά ,οι ενδυμασίες ,τα κεντήματα ,τα δίστιχα, τα παιχνίδια και όσα άλλα είναι μέρος της ζωής του τόπου μας. Κρατήστε περήφανα στις καρδιές σας ,αλώβητο αυτό το θησαυρό και παραδώστε τον στις επόμενες γενιές! Έτσι θα ακούμε τους παλμούς του τόπου μας ολοζώντανα και δεν θα σβήσει τίποτε στη χοάνη της παγκοσμιοποίησης! Η επίσημη ίδρυση του συλλόγου μας ως ανεξάρτητο σωματείο έγινε το 1998 με κύριο σκοπό και στόχο τη διατήρηση και τη διάδοση των χορών, των τραγουδιών και των παραδόσεων της Κέρκυρας και της υπόλοιπης Ελλάδας, καθώς επίσης και την προσέγγιση της νεολαίας απομακρύνοντάς την από τους κινδύνους της εποχής μας.

ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ 04.01.2013


Ο νέος χρόνος για εμάς όλους, που βρισκόμαστε κοντά στο Χορευτικό Σύλλογο ΦΑΕΘΩΝ,  αρχίζει πάντα με τη καθιερωμένη εναρκτήρια ετήσια γιορτή : το κόψιμο της πίτας μας.
Αυτή η εκδήλωση είναι η ευκαιρία να ανταμωνόμαστε, να παρακολουθούμε τη χορευτική παράσταση από όλα τα τμήματά μας – ειδικά με πολύ αγάπη για τα παιδιά – να τραγουδήσουμε τα κάλαντα και να ανταλλάξουμε ευχές εν' όψει του νέου έτους.
Ιδιαίτερο βάρος στη σημερινή εκδήλωση αποτελεί και φέτος ως θεσμός, η βράβευση των μαθητών του Λυκείου μας και πλέον φοιτητών, που πέτυχαν στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα το 2012, ως αναγνώριση των προσπαθειών που έκαναν και ως ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο στο τόπο μας.
Στις μέρες της ένδειας και της γενικότερης μιζέριας που βιώνουμε, οι πολιτιστικοί σύλλογοι αποτελούν γερά στηρίγματα της ελληνικής παράδοσης, γιατί διατηρούν και προβάλλουν το λαϊκό μας πολιτισμό, αλλά και τον μεταβάλλουν από μουσειακό είδος σε ζωντανό οργανισμό. Λένε πως, ένας λαός που έχει ξεχάσει τη παράδοση, είναι σαν τον άνθρωπο που έχει χάσει το μνημονικό του, που έχει πάθει αμνησία. Ακολουθώντας λοιπόν το παραπάνω, ο ΦΑΕΘΩΝ, προσπαθεί συνεχώς να διασώζει και να διαδίδει το πολιτισμό που μας κληρονόμησαν. Όχι όμως με απλή αντιγραφή. Σκοπός μας είναι, πως αυτή η παράδοση  θα συμβάλλει στη προκοπή μας ως άτομα και ως κοινωνία. Δηλαδή, πως τα καλά στοιχεία της παράδοσης, θα αναγνωριστούν και θα εμπεδωθούν σε εμάς, πως θα μπολιαστούν στο σύγχρονο πολιτισμό.
Το 2013 και τα επόμενα χρόνια, εκτός από τη πάντα δυναμική χορευτική μας δράση, δραστηριότητες όπως :
Ø  Η δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου
Ø  Η έκδοση φωτογραφικού λευκώματος με ασπρόμαυρες φωτογραφίες περασμένων δεκαετιών της Λευκίμμης
Ø  Το ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων, ειδικά με ντοπιολαλιά
Ø  Η αναβίωση ηθών και εθίμων με δρώμενα
Ø  Η δημιουργία συνεταιρισμού με τοπικά προϊόντα
Ø  Η πραγματοποίηση γενικά εκδηλώσεων με διάφορα χάπενιγκς
που ξεφεύγουν βέβαια από τον καθαρά καταστατικό μας σκοπό, αποτελούν στόχους του συλλόγου, γιατί θεωρούμε πως το σωματείο μας όπως και κάθε πολιτιστικό σωματείο, πρέπει να αποτελεί γενικότερα κύτταρο δημιουργίας και ζωντάνιας. Προσδοκάμε και πιστεύουμε, πως τουλάχιστον κάποιοι στόχοι από αυτούς που αναφέρθηκαν πιο πάνω, πάντα και με τη βοήθειά σας, θα ευοδωθούν και θα γίνουν ‘’κτήμα’’ του λευκιμμιώτικου κοινού, δίνοντας ταυτόχρονα δύναμη σε όσους ασχολούνται με το Σύλλογο για να συνεχίζουν. Ας κάνουμε το Χορευτικό Σύλλογο  ΦΑΕΘΩΝ λοιπόν όλοι μαζί, μια διαρκή κινούμενη δύναμη έκφρασης και πολιτισμού.
Πολλά συγχαρητήρια ειδικά στο χοροδιδάσκαλό μας Γιάννη Βλάχο για το υψηλό χορευτικά επίπεδο του Συλλόγου και τη συνεχή φιλόδοξη προσπάθεια που επιχειρεί και στη Μαρία Ζερβού, που από φέτος έχει την επιμέλεια του παιδικού τμήματος, βουτώντας – είναι αλήθεια - λίγο απότομα στα βαθειά νερά. Ακόμα θερμές ευχαριστίες, στα μικρά παιδιά και στους γονείς τους, στους ενήλικους χορευτές, καθώς και σε όλους τους ανθρώπους και τις νοικοκυρές που βρίσκονται πάντα στο πλάι μας όταν το χρειαζόμαστε. Να ξέρετε πως η συμπαράσταση του κόσμου, είναι η καλύτερη αναγνώριση. Φέτος ειδικά, ας είναι χρονιά αλληλεγγύης.
Θα θέλαμε να επεκταθούμε και σε άλλα πράγματα, λιγότερο ευχάριστα και αισιόδοξα. Αλλά γιορτινές μέρες που ‘ναι, ας μη μιλήσουμε για μνημόνια και τις  δύσκολες οικονομικές συνθήκες που ζούμε. Ούτε της μη οικονομικής στήριξης του σωματείου μας από όλους τους θεσμούς. Ούτε για την ανυπαρξία του δικού μας χώρου-στέγης που είναι κομβικό σημείο για την περαιτέρω ανάπτυξη του συλλόγου.
Μόνο ας πούμε :
Σ’ αυτό το μέρος που ‘ρθατε,
Πέτρα να μη ραγίσει,
Και όποιος σήμερα είναι ‘δω,
Χρόνους πολλούς να ζήσει.

Το Δ.Σ. του ΦΑΕΘΟΝΤΑ εύχεται σε όλους σας, τον καινούργιο χρόνο 2013  με Υγεία, Ειρήνη και καλή δύναμη.  

      
ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

 ΕΦΗΒΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Όλοι μαζί οι χορευτές τραγουδούν τα κάλαντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

τα σχόλιά σας