ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ :

Σκοπός του Συλλόγου

Η φωτογραφία μου
Παράδοση είναι ...τo μελωδικό νανούρισμα της μάνας, οι θρύλοι του παππού ,τα κάλαντα, τα χελιδονίσματα, οι μαντινάδες,τα έθιμα ,οι χοροί και οι σκοποί που μας συντρόφευαν σε κάθε χαρά ,οι ενδυμασίες ,τα κεντήματα ,τα δίστιχα, τα παιχνίδια και όσα άλλα είναι μέρος της ζωής του τόπου μας. Κρατήστε περήφανα στις καρδιές σας ,αλώβητο αυτό το θησαυρό και παραδώστε τον στις επόμενες γενιές! Έτσι θα ακούμε τους παλμούς του τόπου μας ολοζώντανα και δεν θα σβήσει τίποτε στη χοάνη της παγκοσμιοποίησης! Η επίσημη ίδρυση του συλλόγου μας ως ανεξάρτητο σωματείο έγινε το 1998 με κύριο σκοπό και στόχο τη διατήρηση και τη διάδοση των χορών, των τραγουδιών και των παραδόσεων της Κέρκυρας και της υπόλοιπης Ελλάδας, καθώς επίσης και την προσέγγιση της νεολαίας απομακρύνοντάς την από τους κινδύνους της εποχής μας.

Η 29 Φεβρουαρίου και οι άγνωστες παραδόσεις της


Κάθε τέσσερα χρόνια, όπως και σήμερα ο Φεβρουάριος έχει 29 μέρες αντί για τις συνήθεις 28. Η ανάγκη προσθήκης μιας μέρας ανά τετραετία προέκυψε από την απόκλιση του ισχύοντος γρηγοριανού ημερολογίου από το φυσικό ηλιακό/αστρονομικό ημερολόγιο.

Η επιπλέον μέρα του έτους χρονολογείται από την αρχαία Αίγυπτο. Οι Αιγύπτιοι ήταν οι πρώτοι που κατάλαβαν την ανάγκη για ένα δίσεκτο έτος και στη συνέχεια οι Ρωμαίοι την εφάρμοσαν, όταν ο Ιούλιος Καίσαρας μετέβαλε για πρώτη φορά το ρωμαϊκό σεληνιακό ημερολόγιο.

Η πρόσθετη μέρα αυτή ή leap day 
όπως ονομάζεται στα αγγλικά, έχει δημιουργήσει ανά τους αιώνες ορισμένες παραδόσεις που έχουν έρθει μέχρι τις μέρες μας. Ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς είναι:

Οι γυναίκες μπορούν να κάνουν πρόταση γάμου. Η πιο γνωστή παράδοση για τη σημερινή μέρα έρχεται από την Ιρλανδία όπου η 29η Φεβρουαρίου είναι η μέρα όταν αντιστρέφονται οι ρόλοι και οι γυναίκες μπορούν να κάνουν πρόταση γάμου στους συντρόφους τους. Η παράδοση αυτή έχει εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες.

Παράδοση που συνδέθηκε με την προηγούμενη είναι και αυτή που ακολουθεί. Το 1288 οι Σκοτσέζοι ψήφησαν νόμο, οποίος υποχρέωνε τον άντρα που θα απέρριπτε πρόταση γάμου στις 29 Φλεβάρη, να αγοράσει 12 ζευγάρια γάντια για την γυναίκα ώστε αυτή να κρύψει την «ντροπή» του γυμνού από βέρα χεριού της.

Επίσης, έχει καθιερωθεί να γίνονται πάρτυ αυτή τη μέρα για να γιορτάσουν το γεγονός ότι υπάρχει μια επιπλέον μέρα στο έτος. Μάλιστα, στην Μεγάλη Βρετανία του 19ου αιώνα την μέρα αυτή οι γυναίκες είχαν το δικαίωμα να ζητήσουν από τους άντρες να χορέψουν μαζί τους και όχι το αντίθετο.

Όσοι έχουν γεννηθεί αυτή τη μέρα μπορούν να μπουν σε λέσχη αποκλειστικά για άτομα που έχουν γεννηθεί στις 29 Φεβρουαρίου. Η λέσχη ονομάζεται “Honor Society of Leap Year Day Babies”

Στην Ελλάδα, πάντως, τα ζευγάρια αποφεύγουν να παντρεύονται αυτή τη μέρα και γενικά στα δίσεκτα έτη καθότι τα θεωρούν γρουσούζικα.

Τέλος, η 29η Φεβρουαρίου, ως σπάνια μέρα η ίδια, έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Ασθενειών. Σημειώνεται πως περίπου 7.000 ασθένειες θεωρούνται σπάνιες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

τα σχόλιά σας