Καφεδάκι πίνουμε όλοι και ξέρουμε πώς μας αρέσει.
Παρόλα αυτά ας δούμε τί λένε οι ειδικοί, για να φτιάχνουμε ακόμη ποιό ωραίο τον καφέ μας.
1. Ελληνικός
Βάζουμε νερό στο μπρίκι μας δυο δάχτυλα πάνω απο την μέση. Βάζουμε όσο καφέ και όση ζάχαρη θέλουμε (για μερακλίδικο καφέ βάλτε 2 κ.γ. και όση ζάχαρη επιθυμείτε). Τον βράζουμε σε σιγανή φωτιά. Καθώς ψήνεται ο καφές, ανακατεύουμε το μίγμα μέχρι να γίνει ομοιογενές. Χρόνος ψησίματος 6΄. Μόλις γυρίσει μια φορά αδειάζετε λίγο στην κούπα σας και τον ξαναβάζετε στην φωτιά μέχρι να πάρει και δεύτερη βράση. Ο καφές σας είναι έτοιμος.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν έχει και μερικές φουσκαλίτσες παίρνετε BONUS.
2. Γαλλικός
Καλό θα ήταν να προμηθειτείτε ένα FRENCH PRESS ή κοινώς μια τρόμπα (είναι αυτό που έχουν στις περισσότερες καφετέριες που τα πατάς και φιλτράρεις το καφέ στο νερό). Το γεμίζετε μέχρι πάνω με ζεστό νερό.Βάζετε ΜΟΝΟ καφέ όσο θέλετε. Πάλι θα πω πως 2 κ.γ. καφέ είναι ηπροτεινώμενη ποσότητα. Το ανακατεύετε καλά και βάζετε τοφίλτρο.ΠΡΟΣΟΧΗ!!!Αφήστε 3΄ το νερό να πάρει όλα τα συστατικά του καφέ.Μετά, πατήστε το μέχρι κάτω.Σερβίρετε και και προσθέστε ανάλογα ζάχαρη.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το νερό να μην έχει βράσει.
3. Frappẻ
Βάζετε 2 δάχτυλα νερό στο ποτήρι σας. Βάζετε την απαιτούμενη ποσότητα καφέ και ζάχαρης που επιθυμείτε. Πάλι 2 κ. γ. καφέ είναι η προτεινόμενηποσότητα. Χτυπάτε πάρα πολύ καλά και διακεκομμένα με την φραπεδιέρα σας το μίγμα τόσο ώστε όταν θα γυρίζετε το ποτήρι ανάποδα να μην κυλάει σαν νερό ο καφές. Αν γίνεται αυτό ο καφές σας έχει κόψει και θα πρέπει να φτιάξετε άλλον. ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Ο σκέτος frappẻ δεν κόβει επειδή δεν έχειζάχαρη, αντίθετα αυτός που κόβει εύκολα είναι ο γλυκός ή ο πολύ γλυκός (γνωστός και ως «μπακλαβάς»). Στους δυο τελευταίους βάζουμε πολύ λίγοπαραπάνω νερό πριν τον «χτυπήσουμε».Εδώ,μια ελαφριά ροή είναι προβλεπόμενη. Συμπληρώνετε παγάκια και νερό μέχρι πάνω.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο καλός Frappẻ πρέπει να έχει 1/3 αφρό και 2/3 μίγμα(καθαρό καφέ).
4. Nes
Αν δεν έχετε μηχανή παραγωγής αφρού (συνήθως οι espresso-μηχανέςέχουν), βάζετε νερό στο μπρίκι να ζεσταίνεται. Μόλις ανέβει λίγο ηθερμοκρασία και αφού έχει ξεπεράσει το στάδιο του χλιαρού βάζετε 2 κ.γ. νερό στο φλιτζάνι σας που μέσα έχετε ρίξει την επιθυμητή αναλογίακαφέ-ζάχαρης. Το ανακατεύεται… Κάθε που ανοίγει το χρώμα του καφέ στοφλιτζάνι σας θα βάζετε όλο και πιο πολύ νερό. Μόλις έχετε βάλει περίπουστα 10κ.γ. νερό στο φλιτζάνι και έχετε φτιάξει ένα ομοιογενές μίγμαλίγο πριν βράσει το νερό στο μπρίκι το ρίχνετε στο φλιτζάνι.
Εάν έχετε espresso-μηχανή βάζετε μέσα στο μπρίκι το μίγμα καφέ-ζάχαρηςκαι νερού (ως λίγο πάνω απο τη μέση). Ανοίγετε τον ατμό να βγάλει τηνπαραμένουσα υγρασία και το πνίγετε μέσα στο μπρίκι τόσο ώστε το στόμιοτου ατμού να είναι 1cm μέσα στο μίγμα απο την επιφάνεια του(μίγματος).Μόλις θα αρχίζει να γυρνάει ο καφές και δημιουργείται ο απαιτούμενοςαφρός και αφού έχει ζεσταθεί αρκετά το μίγμα, το βγάζουμε απο τοστόμιο. Καθαρίζουμε με ένα κουταλάκι το πάνω μέρος του μίγματος πουβρίσκεται στο μπρίκι, τον καμμένο αφρό. Σερβίρουμε.
5. Espresso
Ανοίγετε την espresso – μηχανή σας μέχρι ναανέβει η θερμοκρασία στοboiler. Η καλύτερη θερμοκρασία είναι 92 C. Βάζουμε στην coủpe όσο καφέθέλουμε. Εδώη ποσότητα διαφέρει λίγο απο καφετιέρα σε καφετιέρα. Τηνκουμπώνουμε πάνω στην μηχανή και βάζουμε ένα φλιτζάνι απο κάτω. Πάταμετο κουμπί της απόσταξης. Αφήνουμε τον espresso να τρέξει όχι παραπάνωαπο 25» για τον μονό και 30» για τον διπλό. Βάζουμε όση ζάχαρη θέλουμε.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο καλός espresso φαίνεται απο την σχετική καθυστέρηση τηςβύθισης της ζάχαρης λόγω του καϊμακιού που σχηματίζεται. Επίσης τοχρώμα του καϊμακιού πρέπει να είναι «ψιλό-τιγρέ».
6. Cappuccino
Φτιάχνουμε το αφρόγαλα με τον ίδιο τρόπο που παρασκευάζουμε το Nes μετο στόμιο μόνο που αντί για το μίγμα βάζουμε γάλα λίγο κάτω απο τηνμέση σε μια μότα(ανοξείδωτη κανάτα,μικρή). Αφού ανέβει η στάθμη τουαφρού του γάλακτος και δεν έχει καεί το γάλα (κάτι που γίνεται πολύεύκολα), το βάζουμε στην άκρη. «κατεβάζουμε»μια δόση espresso αλλά με5» περισσότερο χρόνο απο τον μονό. Μέχρι να γίνει αυτό, καθαρίζετε την«σαπουνάδα» απο το αφρόγαλα μέχρι να φανεί λεία επιφάνειααφρογάλακτος.Το ρίχνετε μέσα στο φλιτζάνι που «κατεβάσατε» τον«τραβηγμένο» espresso.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο καλός Cappuccino πρέπει να έχει 1/3 αφρόγαλα, 1/3 γάλα και1/3 καφέ. Για να δείτε αν έγινε καλό το αφρόγαλα θα πρέπει όταν βάζετετο κουταλάκι πάνω στον αφρό να κάθεται. Εκεί πάνω βάζουμε την ζάχαρηγια να μην κάτσει πάνω στο αφρόγαλα.
7. Espresso Freddo
«Κατεβάζετε» 2 τραβηγμένους espresso. Σε ένα shaker βάζετε 3 μεγάλαπαγάκια και όση – αν θέλετε – ζάχαρη θέλετε. Ρίχνετε τους 2τραβηγμένους espresso στο shaker και τους χτυπάτε στην φραπεδιέραδιακεκομμένα μέχρι να ανοίξει το χρώμα του μίγματος. Αφού τοναισθανθείτε ότι πάγωσε σερβίρετε σε ποτήρι που έχετε γεμίσει σχεδόνμέχρι τη μέση με τριμμένο πάγο.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν έχετε αφροσυλλέκτη, βάλτε τον μπροστά απο το shaker προτού σερβίρετε.
8. Cappuccino Freddo
Κάνουμε ακριβώς ότι πριν αλλά εδώ το μυστικό κρύβεται στο παγωμένοαφρόγαλα. Σερβίρετε όπως πριν αλλά αφήστε ένα κενό γύρω στο 1 δάχτυλοαπο το χείλος του ποτηριού. Το γαλά πριν το χτυπήσετε στην φραπεδιέραθα πρέπει να έχει χαμηλή θερμοκρασία(να είναι καλά παγωμένο). Βάζουμε 2παγάκια και λίγο (πολύ λίγο) εβαπορέ. Το χτυπάτε μέχρι να πήξει καλά.Για να το βάλετε το ρίχνετε στα τοιχώματα του ποτηριού σας καιγυρνώντας το τελευταίο γύρω γύρω για να κάτσει ομοιόμορφα ο αφρός. Εάνβάλετε εβαπορέ βάλτε και λίγο κανέλα για να πάρει την μυρωδιά του.
9. Mexican ή Irish Coffee.
Φτιάχνετε έναν γαλλικό αλλά μέσα στην τρόμπα βάζτε και 2 OZ τεκίλα για Mexican ή Ιρλανδέζικο ουίσκι (Jameson) για Ιrish coffee.
10. Moccaccino
«Κατεβάζετε»έναν espresso και τον ρίχνετε μέσα σε ένα μεγάλο μπρίκι.Εκεί προσθέτετε 2 κ.σ. σοκολάτα ρόφημα και γάλα μέχρι να φτάσει τηνμέση στο μεγάλο μπρίκι. Το ψήνετε όπως ψήνουμε και τον Nes στο στόμιοτου ατμού.
Στην ΥΓΕΙΑ μας…
Read more: http://www.i-diadromi.gr/2013/04/blog-post_7623.html#ixzz2PTrEYp1e
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
τα σχόλιά σας