ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ :

Σκοπός του Συλλόγου

Η φωτογραφία μου
Παράδοση είναι ...τo μελωδικό νανούρισμα της μάνας, οι θρύλοι του παππού ,τα κάλαντα, τα χελιδονίσματα, οι μαντινάδες,τα έθιμα ,οι χοροί και οι σκοποί που μας συντρόφευαν σε κάθε χαρά ,οι ενδυμασίες ,τα κεντήματα ,τα δίστιχα, τα παιχνίδια και όσα άλλα είναι μέρος της ζωής του τόπου μας. Κρατήστε περήφανα στις καρδιές σας ,αλώβητο αυτό το θησαυρό και παραδώστε τον στις επόμενες γενιές! Έτσι θα ακούμε τους παλμούς του τόπου μας ολοζώντανα και δεν θα σβήσει τίποτε στη χοάνη της παγκοσμιοποίησης! Η επίσημη ίδρυση του συλλόγου μας ως ανεξάρτητο σωματείο έγινε το 1998 με κύριο σκοπό και στόχο τη διατήρηση και τη διάδοση των χορών, των τραγουδιών και των παραδόσεων της Κέρκυρας και της υπόλοιπης Ελλάδας, καθώς επίσης και την προσέγγιση της νεολαίας απομακρύνοντάς την από τους κινδύνους της εποχής μας.

Πρώτη του μήνα σήμερα...


Πρώτη του μήνα σήμερα... μην σας φτύσουν τον Μάρτη! - Ήθη και έθιμα της πατρίδας μας

Στο Παλιό Κωσταράζι, όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, κάθε παραμονή της πρώτης Μαρτίου, τα μικρά παιδιά, αγόρια και κορίτσια, αλλά και οι μεγάλοι, έβαζαν στο χέρι ή στο πόδι τον ''Μάρτη''...

Τι ήταν ο Μάρτης 
Ο Μάρτης ήταν κάτι σαν ''βραχιόλι''. 
Οι δύο κλωστές (άσπρη και κόκκινη ή μπλε) στριφτές, έμπαιναν στο χέρι ή στο πόδι ή ακόμη και στο δάχτυλο σαν δαχτυλίδι! 

''Φτου τον Μάρτη σου!'' 
Όταν τα παιδιά πήγαιναν την πρώτη του Μάρτη στο σχολείο, προσπαθούσαν να το κρύψουν από τα άλλα παιδιά έτσι ώστε να μην το ματιάσουν φτύνοντας και λέγοντας την εξής έκφραση: ''Φτου το Μάρτη σου!''

Για να μην τους κάψει ο ήλιος...
Τον Μάρτη τον κρατούσαν μέχρι να δουν χελιδόνι και μόλις το έβλεπαν, τον έκοβαν και τον πετούσαν σε κάποιο φράκτη ή σκεπή έτσι ώστε τα χελιδόνια να το δουν και να το πάρουν και να φέρουν στα παιδιά το δώρο που επιθυμούσαν. 
Επίσης τον Μάρτη τον φορούσαν έτσι ώστε να προστατευθούν και να μην τους φάει ο λύκος και το φίδι και να μην τους μαυρίζει ο ήλιος του Μαρτίου! 
Όταν κάποιος μαύριζε από τον ήλιο κατά την διάρκεια του Μαρτίου του έλεγαν χαρακτηριστικά: ''Σ' έπιασε ο Μάρτ'ς!'' 

Σήμερα 
Αναπόφευκτα, αυτή η παράδοση μεταφέρθηκε από τους παππούδες μας από το Παλιό... στο Νέο Κωσταράζι, έμεινε αναλλοίωτη και είναι ένα έθιμο που τηρείται ακόμη και στις μέρες μας. 

Καλό μήνα!!!

kostarazi24.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

τα σχόλιά σας